İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Neydiney Ekonomi Cevdet Yılmaz tarih verdi: Güncel Orta Vadeli Program geliyor

Cevdet Yılmaz tarih verdi: Güncel Orta Vadeli Program geliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, güncel Orta Vadeli Program'ın 5 Eylül Perşembe günü açıklanacağını bildirdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cevdet Yılmaz tarih verdi: Güncel Orta Vadeli Program geliyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, güncel Orta Vadeli Program'ın 5 Eylül Perşembe günü açıklanacağını duyurdu.

İşte, Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Büyüme rakamları açıklandı, ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisi 2.5 puan büyüme kaydetti. İkinci çeyreği açıkladı, bunu açıklarken birinci çeyreği ve 2023 yılı büyüme verilerini de revize etti. Nihai kendisine gelen verilerle dünyada da bu yapılan uygulamadır. İstatistik kurumları son verilerle belli revizyonlar yapabiliyorlar. Öncelikle 2023 yılında biliyorsunuz 4.5'tu bizim büyümemiz. TÜİK son yaptığı revizyonlarla bunu 5.1 olarak tespit etti ve açıkladı.

Yani bazımız büyümüş oldu, büyüme bazımız onun bu yıla etkisi biraz olumsuz yönde. Elbette bazı büyüyünce onun üstüne bir büyüme oranı gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bunun da bir miktar etkisiyle birinci çeyrek büyümemizi de revize etti. 5.7'den 5.3'e çekmiş oldu ikinci çeyrek 2.5 büyüme ilk 6 ay dikkate aldığınızda, ortalamayı dikkate aldığınızda ise 3.8 bir büyüme kaydettik.

‘Ana çerçevemiz enflasyonu düşürmek’

“Orta Vadeli Programı ne zaman açıklayacaksınız? Takvim belli mi?” sorusuna Yılmaz, şu cevabı verdi:

Uzun bir süredir çalışıyoruz güncellenmiş OVP ile ilgili. Bir taraftan teknik çalışmalar yürütüyor kurumlarımız, Strateji Bütçe Başkanlığımız Cumhurbaşkanımıza bağlı biliyorsunuz, yoğun bir şekilde bu konuları çalışıyor. Hazine Maliye Bakanlığımız yine yoğun bir şekilde mesai sarf etti. Diğer ilgili tüm bakanlıklarımız çalıştılar, fakat teknik çalışmalarla da yetinmedik. İlgili tüm kesimlerle katılımcı bir anlayışla istişare sürecini de yine yürüttük.

Geçen yıl yaptığımız gibi bu yıl da çalışan kesimlerle, sendikalarla, işveren kesimlerle, esnafla, tarım kesimi ile bütün kesimlerle ben bizzat toplantılar yaptım.

Sayın bakanlarımız her biri kendi alanında bu istişareleri yaptılar ve bu güncel OVP’yi hem teknik çalışmaların, hem de istişarelerin sonucuna göre yenilemiş olacağız. Burada temel çerçevemiz değişmiyor. Ana çerçevemiz belli, enflasyonu düşürmek.

Depremin yaralarını sarmak bunları yaparken büyümemizi istihdamımızı korumak.

‘üç temel güncelleme yapıldı’

Bir taraftan da kalıcı sosyal refahı artırmak, vatandaşımıza, insanımıza bütün bu çabalarımızın sonuçlarını yansıtma. Bu çerçeve içinde üç temel güncelleme sözkonusu: Birincisi, makro ekonomik değerler, büyümeden tutun milli gelire, ihracattan turizme, makro rakamlarımızı güncellemiş olacağız. Enflasyon rakamları yine bunun içinde. Diğer taraftan Orta Vadeli Program aynı zamanda bütçenin temelini oluşturur. Meclisimize hükümetimizin göndereceği bütçe teklifinin temel çerçevesinde Orta Vadeli Program şekillendirir. Temel büyüklükler dolayısıyla burada ifade edilmiş ve toplumla paylaşılmış olacak.

‘Programımızı 5 Eylül'de kamuoyuyla paylaşacağız’

Bütçe büyüklüklerimiz, bütçe açığımızın ne olacağı, harcamalarımız, gelirlerimiz bütün bu rakamlar Orta Vadeli Programımıza yer alacak. Üçüncü boyut ise yapısal reformlar. Yapısal reformlar konusunda da geçen yıldan bugüne yaptıklarımız var, henüz yapılmayanlar var, üzerinde çalıştığımız konular var.

Burada geldiğimiz noktayı da yine istişarelerimizin sonuçları var. Bunları da yansıtacağız, yani 3 ayaklı bir strateji ile hareket ediyoruz.

Para politikaları, maliye politikaları ve yapısal reformlar, bunu yine güncel Orta Vadeli Programımızda göreceksiniz. Takvim olarak da şunu ifade edebilirim: Önümüzdeki perşembe günü sabah saatlerinde bir planlama yapmış durumdayız. Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın bunu imzalaması ve Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor. Bu süreci de takip ederek planımız, perşembe günü 5 Eylül'de güncel Orta Vadeli Programımızı toplumumuzla, kamuoyuyla paylaşmak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TSK'dan Kuzey Irak'a hava harekatı: 20 hedef imha edildi

TSK'dan Kuzey Irak'a hava harekatı: 20 hedef imha edildi